Monday, April 13, 2009

Recipe : Spagetti Bolognese Cendawan Butang Baju...

Hari ahad yg lepas 12 April 09,aku telah sediakan breakfast merangkap lunch untuk keluargaku yg tercinta...ala2 western ckit tp telah dipuji kerna kesedapan masakanku sehingga menjilat ibu jari telunjuk..hahaha..so kat cni ada resepinyer klu rasa nak masak spagetti yg sedap sila TIRU MCM SAYA!!!
1) Sediakan Cendawan dprd ape2 brand pun (seeloknyer ayam brand)
2)Potongkan carrot secantik yg anda mahu (ikut selera mkn la)

3)Rendam daging lembu Ramly sehingga empuk...

4)Bahan perasa from left;serbuk lada hitam, stok ayam knor & rempah Origano..

5)Tumis bawang besar & putih sehingga naik bau

6)Setelah naik bau masukkan cili secukupnyer yg disukai la...tumis sehingga ok..

7)Masukkan mee spagetti setelah air rebusan mendidih..masuk minyak ckit supaya x melekat..

8) Semasa dlm proses penumisan cili,sila masukkan bahan perasa seperti yg dinyatakan..cendawan,carrot dan ape jgk yg anda nak masuk,blhlah dimasukkan yea..


9)Inilah rupa bentuk mee yg telah direbus..

Tara...sudah siap resepi kali nie,bolehlah dimakan dgn keluarga tersayang




1 comment:

Leen said...

kak lia daging kisar tu nak masuk time biler eh...
Leen slalu confius nak letak tomato puree dulu ke daging kisar dulu...resepi kak lia ni guna cili kering eh...
Senang gaks kan..must try!!!hahaha